На многу луѓе им е тешко да му одолеат на добро зготвен стек или сочен хамбургер. И покрај фактот дека месото е полно со хранливи материи, исто така содржи голем број на природни хемиски токсини, заситени масти и елементи кои ни го отежнуваат варењето. Јадењето премногу месо може да доведе до сериозни последици од зголемување на ризикот од дијабетес до срцеви заболувања, па дури и рак. Нане ви ги претставува знаците дека вашиот дигестивен систем не го обработува доброто месо и дека е време да ја преиспитате вашата исхрана. Ајде да видиме колку од нив сте доживеале.

9. Запек

Запекот може да биде резултат на високото ниво на железо кое обично се наоѓа во црвено месо (говедско месо, свинско месо или јагнешко месо). Покрај тоа, црвено месо има ниско ниво на влакна, што е од суштинско значење за редовни движења на дебелото црево.

8. Постојано чувство на глад

Ако се чувствувате гладни цело време, иако само што завршивте со оброкот, тоа може да значи дека сте имале премногу протеини. Кога немате доволно јаглехидрати, шеќерот во крвта на вашето тело се намалува и не произведувате серотонин кој го регулира расположението, хемикалијата што ве тера да се чувствувате гладни.

7. Темни кругови под очите

Не се прелажувајте да претпоставувате дека темните кругови под очите доаѓаат од недостаток на сон или замор. Излегува дека неправилно варење на месото може да ја наруши вашата рутинска убавина. Ако ги имате многу често (особено еден ден откако ќе јадете месо), тогаш тоа е знак дека месото не се вари.

6. Висок крвен притисок

Ако имате висок крвен притисок, ова може да биде знак дека е време да се намали месото. Преработените и варени меса содржат високо ниво на натриум. Покрај тоа, пилешкото и црвеното месо се богати со заситени масти. Сите овие може да доведат до влошување на хипертензија, па дури и до развој на коронарна срцева болест.

5. Лош здив и мирис на телото

Ако месото не се вари добро, лошиот мирис излегува надвор од вашиот дигестивен систем и на крајот оди во вашата кожа и здив.

4. Ослабен имунолошки систем

Кога вашето тело не го вари месото, може да се разболите почесто од вообичаеното. Вашиот имунолошки систем може да биде засегнат поради природниот шеќер (наречен Neu5Gc) кој се наоѓа во црвено месо,и многу е тешко нашите тела да го сварат. Овој шеќер вообичаено се произведува од месојадни животни и им овозможува да ја одржуваат својата диета на месо. Нашите тела не го произведуваат и затоа го третираме како странска супстанца, која предизвикува токсична имуна реакција. Оваа реакција може да предизвика многу други проблеми, при што ракот е најсериозен.

3. Замор

Ако по јадењето месо почнувате да се чувствувате многу слаби или уморни, немојте да го сметате тоа како нормално однесување. Тоа значи дека вашето тело не го вари месото и едноставно е заглавено во вашето црево. Кога е заглавено тоа ја пренасочува целата ваша енергија на вашиот дигестивен систем. Исто така, ако се чувствувате како да носите нешто како тула во стомакот неколку дена откако ќе јадете месо, време е целосно да се префрлите на нешто зелено и свежо – овошје, свежи пијалоци и суров зеленчук.

2. Гадење

Гадење е чест симптом на несогласување на месото, како што може да биде реакција на одредени бактерии во месото.

1. Надуеност

Големите количини на масна храна како месо прават вашиот стомак да се празни побавно, што исто така предизвикува надуеност или непријатност. Несоодветното варење на месо може да доведе до акумулација на токсини во телото.